maandag 5 juli 2021

De eerste foiling waterstofboot ter wereld

Het TU Delft Solar Boat Team heeft met hun project Hydro Motion de eerste 'vliegende' waterstofboot gerealiseerd. Het trimaran-ontwerp weegt meer dan 1000 kilogram. Met een snelheid van 22 kilometer per uur tillen de draagvleugels (foils) de boot, die wordt aangedreven door waterstof, uit het water.

Het doel van het Hydro Motion project was om een zeewaardige boot te maken, volledig uitgerust met een waterstofsysteem en vleugels onder de boot. De benodigde waterstof is in gasvorm opgeslagen. In een 2,3 meter lange tank met een diameter van 50 centimeter zit 8 kg waterstof op 350 bar. Vanuit de tank gaat de waterstof naar de brandstofcel. De brandstofcel maakt de elektriciteit om de aandrijflijn, de elektronica en alle andere componenten in de boot van stroom te voorzien. 

Nu de ontwerp-, productie- en testperiode is afgerond, neemt het studententeam deel aan de wereldkampioenschappen van 8 tot en met 10 juli op open zee in Monaco. De studenten gaan voor de winst en nemen het op tegen andere duurzaam aangedreven boten. Hiermee willen ze het potentieel van boten op waterstof laten zien. Zie ook: 8th Monaco Energy Boat Challenge

Vliegende waterstofboot van TU Delft - Monaco 2021






Vliegende waterstofboot van TU Delft





Zie ook YachtBoatNews: Hydro Motion Boat

donderdag 22 april 2021

De sterkste sleepboot ter wereld

De Island Victory is een Noorse sleepboot die in 2020 in gebruik is genomen. Het behoort tot de vloot van offshore bedrijf Island Offshore. Het ankerbehandelingsschip is 123 meter lang en 25 meter breed. De boldertrek is maar liefst 477 ton, waarmee het het sterkste schip ter wereld is. Het schip heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 31.483 kW (42.880 pk). 

Zie voor meer informatie SWZ Maritime: Dit zijn de krachtigste sleepboten ter wereld 


De huidige positie is: Island Victory

dinsdag 6 april 2021

Helikopters redden bemanning van vrachtschip Eemslift Hendrika

Het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika dat maandag 5 april voor de Noorse kust in moeilijkheden raakte door een schuivende lading, heeft nu ook ernstige motorproblemen, melden media in Noorwegen. De Noorse kustwacht haalde daarom de laatste bemanningsleden van boord en bracht hen naar Alesund. Het schip loopt gevaar te kapseizen door de zware zeegang met golven van tien tot vijftien meter hoog. De video's, gefilmd vanuit een reddingshelikopter, tonen de evacuatie van de bemanning van Eemslift Hendrika door de helikopters van de Noorse kustwacht.

Helikopters redden bemanning van Eemslift Hendrika
Het heavy-lift vrachtschip is eigendom van Amasus Shipping in Delfzijl en wordt o.a  geëxploiteerd door Starclass Yacht Transport  voor jachttransport tussen Noorwegen en Turkije. Het Joint Rescue Coordination Center van Noorwegen meldt dat het schip zich 60 zeemijl ten westen van Ålesund, Noorwegen bevond met 12 bemanningsleden aan boord. De organisatie stuurde 3 helikopters en 2 schepen om te assisteren. SAR-bemanningen evacueerden aanvankelijk 8 bemanningsleden en later op maandag 6 april zijn de overige 4 bemanningsleden geëvacueerd. Het verlaten schip heeft een helling van maar liefst 30 graden. De Noren zijn bezorgd om andere schepen en booreilanden in de buurt. Het schip wordt geobserveerd vanuit de lucht en door een patrouillevaartuig van de Noorse kustwacht, de KV Sortland
Zie voor updates en meer informatie SWZ Maritime: Eemslift Hendrika

De AQS-werkboot die van de
Eemslift Hendrika is gevallen

Een deel van de deklading is van het schip afgevallen en/of beschadigd, zoals onder andere het felgroene AQS-werkscheepje, maar dat drijft nog en kan geborgen worden.

Boskalis gaat het in moeilijkheden geraakte Nederlandse schip Eemslift Hendrika bergen. Zo spoedig mogelijk wordt een bergingsteam per helikopter aan boord van het verlaten schip gebracht. Ook worden twee zware zeeslepers naar het op drift geraakte schip gedirigeerd, zegt een woordvoerder van Boskalis.
Deze zeeslepers zijn de Normand Drott en de BB Ocean.

Zie voor updates en meer informatie SWZ Maritime: Eemslift Hendrika



De sleep arriveert in Ålesund
Door de sleepboten Normand Drott en de BB Ocean is de Eemslift Hendrika op donderdag 8 april naar 

Ålesund

 gesleept en daar aan een kade afgemeerd. Zie video van de Noorse krant NRK.


Rapport van Onderzoeksraad voor Veiligheid: Lessen uit het voorval met de Eemslift Hendrika

zaterdag 27 maart 2021

Containerschip Ever Given blokkeert het Suezkanaal

Suezkanaal 23 maart 2021 - Vermoedelijk door de hevige woestijnwind is het 400 meter lange containerschip Ever Given in het Suezkanaal uit koers geraakt en op de wal gevaren. De voorspelling voor dinsdag 23 maart toonde windstoten van meer dan 40 mijl per uur en zandstormen die door Noord-Egypte trokken.

Verschillende pogingen om het schip weer vlot te trekken zijn mislukt. Het containerschip, dat tot de grootste ter wereld behoort, ligt nu diagonaal in het kanaal en blokkeert al het scheepvaartverkeer. Dit verstoort wereldwijd het scheepvaartsysteem dat al onder druk stond door de coronaviruspandemie.




Containerschip Ever Given blokkeert het Suezkanaal











Een baggerschip bij containerschip Ever Given


Zie VesselFinder voor de actuele positie van containerschip: Ever Given of kijk voor de positie van het schip op MyShipTracking

Zie ook:
DuckDuckGo: Ever Given Suez News 

donderdag 7 januari 2021

Futuristisch zeilvrachtschip voor transport van raketten



Neptune Marine gaat zeilvrachtschip Canopée
 bouwen voor transport van Ariane 6-raketten
De Nederlandse werf Neptune Marine in Hardinxveld-Giessendam is geselecteerd voor de bouw van een futuristisch schip, dat Ariane-raketten van Europa naar Frans-Guyana gaat transporteren. De 121 meter lange ‘Canopée’, zoals het schip gaat heten, wordt uitgerust met vier dertig meter hoge Oceanwings, zeilpanelen met een oppervlakte van 375 vierkante meter per stuk. Die moeten voor een besparing van zo’n 35% op het brandstofverbruik zorgen. Bron: Nieuwsblad Transport