zondag 9 november 2014

Steam Vessel George Stephenson

De George Stephenson is een eerbetuiging aan de scheepsbouw uit de jaren ’50. Het stoomschip is een combinatie van een nieuw casco, onderdelen en elementen van stoomschepen uit het verleden. Het schip wordt sinds de tewaterlating mede ingezet voor de werving van fondsen ten behoeve van medisch onderzoek. De George Stephenson kan onder andere gecharterd worden voor trips en rondvaarten. Het is inmiddels een geziene gast op maritieme evenementen in binnen- en buitenland. 

De kiel voor de George Stephenson werd gelegd in 2006, maar het duurde tot begin 2014 voor het schip in de staat was waarin het nu verkeert. Eigenaar Faas Strik uit ‘s-Gravenzande blijft het schip ook nu nog verder perfectioneren. Hoewel het historische schip is in feite nieuw is, bestaan het interieur en exterieur uit allerlei historische schatten. Zo heeft de kajuit een radiator die stamt uit 1920 en afkomstig is uit een Frans vissersvaartuig. De houten vloeren zijn afkomstig uit een Engels passagiersschip dat werd gesloopt in 1935 in Hendrik-Ido-Ambacht. Het hout op de wanden komt van de deuren van een voormalige Defensie-gebouw in Parijs. De massief houten binnendeuren zijn afkomstig van de schepen Kenya Castle en Windsor Castle van de Union-Castle Line en de Norway. De ronde deurknoppen werden overgenomen van de Amerikaanse marine. De bronzen ankerketting is van een Engelse mijnenveger van de klasse HAM uit 1952. Het stalen boeganker werd overgenomen van de Britse marine. De stoomfluit komt van een stoomsleepboot uit New York. De teakdekken komen uit een schoolgebouw dat werd gebouwd in 1888 in Bombay.

Maar toch, het zijn niet alleen de historische schatten die dit schip bijzonder maken. Het schip beschikt ook over twee machinekamers. De ene machinekamer is uitgerust met een Crabtree-Compound stoommachine met Jotem waterzuiveringssysteem (afkomstig van een Engels mijnenveger van de HAM-klasse) en de andere machinekamer met een acht cilinder Gardner dieselmotor, gebouwd in 1976.



 
Huidige positie: George Stephenson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten