donderdag 20 november 2014

Megacatamaran Pieter Schelte is onderweg naar Rotterdam

Het kraanschip Pieter Schelte heeft de Daewoo-werf in Zuid-Korea verlaten en is onderweg naar de Maasvlakte in Rotterdam. De mega catamaran met een oppervlakte die gelijk aan 6 voetbalvelden zal eerst nog stoppen in Singapore om brandstof te bunkeren. Begin januari komt de Pieter Schelte aan in Rotterdam voor tests en de de laatste werkzaamheden aan het schip.



De positie van de Pieter Schelte: Vesselfinder
AD 19-11-2014: Grootste schip van de wereld koerst naar Rotterdam
BBC News 21-11-2014: World'sbiggest crane ship Pieter Schelte sets sail for Rotterdam
gCaptain 24-11-2014: Giant Pieter Schelte Sets Sail for Rotterdam

zaterdag 15 november 2014

Azzam, het grootste superjacht ter wereld



De Azzam, het grootste superjacht in de wereld is gebouwd door Lürssen, 's werelds meest toonaangevende scheepswerf voor de bouw van grote luxe jachten. De Azzam is baanbrekend op vele manieren, in termen van haar technologie, afmetingen en prestaties. Naast het feit dat de Azzam met een lengte van 180 meter het grootste jacht ter wereld is, kan het een topsnelheid van ruim 30 knopen (55 km/u) bereiken. Die snelheid kan worden gehaald door een combinatie van twee gasturbines en twee dieselmotoren met een totaal van 94.000 pk. Het jacht is ontworpen door Nauta Yachts en het interieur is van de hand van de Franse stylist Christophe Leoni. Aan boord kunnen 50 bemanningsleden overnachten. De Azzam werd in 28 maanden gebouwd en kost 480 miljoen euro.

zondag 9 november 2014

Steam Vessel George Stephenson

De George Stephenson is een eerbetuiging aan de scheepsbouw uit de jaren ’50. Het stoomschip is een combinatie van een nieuw casco, onderdelen en elementen van stoomschepen uit het verleden. Het schip wordt sinds de tewaterlating mede ingezet voor de werving van fondsen ten behoeve van medisch onderzoek. De George Stephenson kan onder andere gecharterd worden voor trips en rondvaarten. Het is inmiddels een geziene gast op maritieme evenementen in binnen- en buitenland. 

De kiel voor de George Stephenson werd gelegd in 2006, maar het duurde tot begin 2014 voor het schip in de staat was waarin het nu verkeert. Eigenaar Faas Strik uit ‘s-Gravenzande blijft het schip ook nu nog verder perfectioneren. Hoewel het historische schip is in feite nieuw is, bestaan het interieur en exterieur uit allerlei historische schatten. Zo heeft de kajuit een radiator die stamt uit 1920 en afkomstig is uit een Frans vissersvaartuig. De houten vloeren zijn afkomstig uit een Engels passagiersschip dat werd gesloopt in 1935 in Hendrik-Ido-Ambacht. Het hout op de wanden komt van de deuren van een voormalige Defensie-gebouw in Parijs. De massief houten binnendeuren zijn afkomstig van de schepen Kenya Castle en Windsor Castle van de Union-Castle Line en de Norway. De ronde deurknoppen werden overgenomen van de Amerikaanse marine. De bronzen ankerketting is van een Engelse mijnenveger van de klasse HAM uit 1952. Het stalen boeganker werd overgenomen van de Britse marine. De stoomfluit komt van een stoomsleepboot uit New York. De teakdekken komen uit een schoolgebouw dat werd gebouwd in 1888 in Bombay.

Maar toch, het zijn niet alleen de historische schatten die dit schip bijzonder maken. Het schip beschikt ook over twee machinekamers. De ene machinekamer is uitgerust met een Crabtree-Compound stoommachine met Jotem waterzuiveringssysteem (afkomstig van een Engels mijnenveger van de HAM-klasse) en de andere machinekamer met een acht cilinder Gardner dieselmotor, gebouwd in 1976.



 
Huidige positie: George Stephenson

zaterdag 8 november 2014

De eerste videobeelden van proefvaart Pieter Schelte

De eerste videobeelden van het enorme kraanschip voor platforms Pieter Schelte zijn op internet verschenen. Het schip is gefilmd tijdens proefvaarten voor de kust van Zuid-Korea. De Pieter Schelte zal worden ingezet voor de verwijdering van olie- en gasplatformen op de Noordzee, hoewel het vaartuig in een later stadium ook kan worden ingezet voor de installatie van dergelijke constructies. Meer informatie over het hijsvaartuig van Allseas: Pieter Schelte



  De Pieter Schelte bevindt zich nu hier: positie Pieter Schelte

vrijdag 7 november 2014

NH 1816 wint Schip van het jaar 2014 prijs

De reddingboot NH1816 heeft tijdens het Maritime Awards Gala de Schip van het jaar prijs gewonnen. De prijs is door de KNVTS ( Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied) geïnitieerd om de technische innovaties in de Nederlandse scheepsbouw te promoten. 

Deze  prijs wordt ieder jaar toegekend en uitgereikt aan een in technisch opzicht innovatief schip dat in Nederland is ontworpen en grotendeels afgebouwd in de brede betekenis van het woord. De ontwikkeling van de NH1816 is een samenwerking geweest tussen de KNRM, Damen Shipyards, Willem de Vries Lentsch, de faculteit maritieme technologie van de TU Delft . Een gouden driehoek van gebruiker, kenniscentrum en maakindustrie.



Dockwise Vanguard



De Dockwise Vanguard is in alles een schip van superlatieven. Met een lengte van 275 meter en een breedte van 70 meter, is er weinig wat de Dockwise Vanguard niet kan vervoeren. Gezonken cruiseschepen, booreilanden, drijvende gas- en olieplatforms; de Vanguard draait er zijn hand niet voor om. Wat de Dockwise Vanguard onderscheidend maakt, is dat het schip als een varend droogdok zijn last uit het water tilt zodat het droog kan worden vervoerd.

Waar bevindt zich de Dockwise Vanguard: positie Dockwise Vanguard

dinsdag 4 november 2014

Ramform Titan, seismografisch onderzoeksschip

Het seismografische onderzoeksschip Ramform Titan werd op 26 april 2013 gelanceerd. De Japanse scheepswerf Mitsubishi Heavy Industries in Nagasaki bouwde de reus. De kracht van het schip is dat het op de snelste manier zoveel mogelijk seismische data veilig en betrouwbaar weet te verzamelen. Noorwegen Petroleum Geo-Services ASA ziet er wel brood in en bestelde vier schepen van dit model.

De Ramform Titan is een schip met ongewone proporties. Het is een schip dat 104 meter lang. Het bijzondere aan het schip zit hem in de breedte: op het meest brede deel meet hij 70 meter. Het is daarmee het breedste schip dat rondvaart. De reus kost 250 miljoen dollar. Zie ook deze video's.






gCaptain 28-08-2015: The Ramform Atlas - One of the Strangest-Looking Ships Ever

Huidige positie: Ramform Titan

maandag 3 november 2014

Tewaterlating NAM-schip Kroonborg

Op 6 oktober 2014 is de tewaterlating van de Kroonborg succesvol verlopen. Ruim 350 aanwezigen zagen het schip de helling afglijden op de werf in Delfzijl. De Koninklijke Wagenborg ondersteunt NAM de komende tien jaar met offshore operaties voor de gaswinning. 

Koninklijke Niestern Sander heeft hiervoor een schip gebouwd met unieke eigenschappen. Zo bewegen onder meer de loopbrug en de kraan mee met de golven zodat er in zwaar weer gewerkt kan worden. Hiermee kunnen offshore werkzaamheden aan offshore platformen veiliger, effectiever, efficiënter en productiever worden uitgevoerd. Het nieuwe schip, dat ruimte biedt voor 60 personen aan boord, combineert een werkplaats, opslagruimte, hotel en transportmiddel in één ontwerp.

 

zondag 2 november 2014

Het leven aan boord van één van de grootste containerschepen van de wereld

Door interviews met de kapitein en de bemanning biedt deze video en glimp van hoe het leven aan boord is van het Triple E containerschip, de MV Mary Maersk. Met een lengte van 400 meter en een capaciteit van 18.200 TEU is dit schip, samen met haar zusterschepen, een van de grootste containerschepen ter wereld. Maersk Line laat in totaal 20 van deze schepen bouwen bij de DSME werf in Zuid-Korea. Het laatste schip zal eind 2015 in de vaart worden genomen,