zondag 31 maart 2013

De KNRM-reddingsboot van de toekomst



Zie ook: Reddingsboot van de toekomst



















In opdracht van de  Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wordt bij Damen Shipyards een revolutionair nieuw type reddingboot (SAR NH 1816)  gebouwd. Uniek in de wereld en gebaseerd op tientallen jaren KNRM-ervaring. Deze 19 meter lange reddingboot combineert alle technische, ergonomische en operationele wensen van de KNRM. De bouw is ge start in 2012 en eind 2013 kan de reddingboot varen vanuit IJmuiden.

De voornaamste eisen die aan de nieuwe reddingboot werden gesteld waren: inzetbaar onder alle weersomstandigheden, een comfortabeler vaargedrag bij slecht weer, voorzien van de modernste navigatie en communicatieapparatuur, voldoen aan milieunormen en geschikt om wereldwijd verkoopbaar te zijn.
Het meest opvallende aan de reddingboot is de nieuwe rompvorm, naar een ontwerp van Lex Keuning, professor aan de Technische Universiteit in Delft. De rechte steven is afgeleid van het bijlboegconcept en is aangepast voor snelvarende schepen van het formaat van de NH 1816. De boeg snijdt door de golven en reduceert de G-krachten - die optreden in slecht weer en hoge golven – met 45%. De sleeptankproeven bewezen ook de grote koersstabiliteit voor de zee uit, mede door het gebruik van verstelbare vinnen aan de achterzijde van de romp.

De romp van de reddingboot wordt gebouwd in aluminium met een D-fender, die meer dekruimte creëert ten opzichte van de traditionele tubes van de huidige reddingvloot. Het stuurhuis wordt uit kunststof gemaakt. Er is plaats voor zes bemanningsleden die vanuit hun zitpositie alle apparatuur aan boord kunnen uitgelezen op touchscreens via het geïntegreerde brugsysteem SIMS (Ships Information and Management System). Via dit systeem kan dataverkeer uitgewisseld worden met de vaste wal. De twee motoren van 1200 pk elk voldoen aan de hoogste milieueisen en geven de reddingboot met waterjetvoortstuwing een topsnelheid van minimaal 31 knopen. Het ontwerp geeft onderdeks meer ruimte, waardoor veel technische onderdelen beter toegankelijk zijn voor onderhoud. Bovendien is er meer ruimte ontstaan voor een gereddenverblijf.
Bron: KNRM.nl

Volg de bouw van de SAR NH 1816: Lifeboat NH 1816
KNRM 27-07-2013: Tentoonstelling over NH 1816
KNRM 29-08-2013: Recente foto's bouw SAR NH 1816
KNRM 30-10-2013: Nieuwe KNRM reddingboot doorstaat kapseisproef
SWZ/Maritime 07-11-2014: Schip van het jaar 2014

dinsdag 19 maart 2013

Hollandse Vissers



















Stoere zeebonken Katwijk, Urk, Yerseke en Den Oever spelen de hoofdrol in deze docusoap over het vissersleven. Ze jagen op garnaal of op kabeljauw. Ze bevaren de Waddenzee of de Atlantische Oceaan. Hun manier van vissen verschilt, maar allemaal houden de Hollandse Vissers van het leven op volle zee. In het holst van de nacht varen ze de haven uit. Vijf dagen lang is de vissersboot hun thuis. Tijd om te ontspannen is er nauwelijks, want het werk gaat 24 uur per dag door. De documentaire "Hollandse Vissers" van Omroep Max gaat over de roep van de zee en de liefde voor het vak.



Deel 1: Platvis en garnalen (video is niet meer beschikbaar)
Deel 2: Vissenval en bodemploeger (video is niet meer beschikbaar)
Deel 3: Het leven van een visser (video is niet meer beschikbaar)
Deel 4: Spanning op zee (video is niet meer beschikbaar)
Deel 5: Mooie en minder mooie kanten van 't vak (video is niet meer beschikbaar)
Deel 6: Kleine schepen, grote schepen
Deel 7: Het verhaal achter...
Deel 8: Oost West Thuis Best
Schuttevaer: Zeezieke cameralieden op KW-34

maandag 11 maart 2013

Grootste schip ter wereld

Zie foto in groot formaat: Offshore catamaran "Pieter Schelte"

















        
Het Zwitsers/Nederlandse offshorebedrijf Allseas, met haar engineering- en projectkantoor in Delft, bouwt het grootste schip ter wereld. Met de bouw is een recordbedrag van 1,3 miljard euro gemoeid. De Pieter Schelte, die de vloer aanveegt met alle bestaande records, wordt 360 meter lang en 117 meter breed. Met die afmetingen is het even groot als twee supertankers, in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. Het schip is middels een revolutionair hefsysteem in staat de complete bovenbouw, zo'n 48.000 ton, van een booreiland van zijn sokkel te lichten en aan boord te nemen. De stalen onderbouw met een lengte tot 170 meter wordt met behulp van een kantelsysteem op het achterdek van het reusachtige schip getrokken. De Pieter Schelte wordt tevens de grootste pijpenlegger ter wereld. Het schip zal dagelijks zeven kilometer buisleiding voor olie- en gastransport op een recorddiepte van 3500 meter kunnen leggen. Het schip wordt gebouwd in Zuid Korea bij Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering. Verwacht wordt dat het vaartuig eind 2014 klaar is voor offshore-activiteiten.



Zie voor meer informatie: Pieter Schelte

Animatie video's:
Rondvlucht boven de Pieter Schelte
Topsides verwijderen uit een jacket
Jacket verwijderen
Jacket installatie
Installeren van topsides op een jackjet