dinsdag 1 januari 2013

Shell boorschip Kulluk gestrand in Alaska


Het boorschip Kulluk van Shell verkeerde in nood in een zware storm nabij Kodiak Eiland ten zuiden van het vasteland van Alaska. De sleepboten Aiviq en Nanuq die belast waren met het slepen van dit boorschip hebben de verbinding met het schip verloren. De Amerikaanse kustwacht heeft met helikopters de 18-koppige bemanning van de Kulluk van boord gehaald. Pogingen om het schip weer op sleeptouw te nemen zijn mislukt. Het boorschip is afgelopen nacht tegen de rotsen geslagen van Kodiak Eiland (01-01-2013). Zie: Boorschip Kulluk in nood en Shell boorschip gestrand in Alaska en Is er sprake van olievervuiling?

Deze foto van de US Coast Guard geeft een beeld van de situatie waarin het Shell boorschip Kulluk verkeert. Het mobiele boorplatform is dinsdag 1 januari 2013 aan de grond gelopen op een klein eiland in de buurt Kodiak Island. Een Coast Guard C-130 vliegtuig en een helikopter vlogen dinsdagochtend over het gestrande schip. Het zware weer maakte het niet mogelijk om maritieme deskundigen aan boord van het booreiland af te zetten.

Plan voor het wegslepen van het gestrande boorschip Kulluk van Sitkalidak naar Kiliuda Bay Het boorschip Kulluk is vlotgetrokken en wordt versleept naar Kiliuda Bay

Volkskrant 29-05-2013: Shell verplaatste schip om belastingen te vermijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten