dinsdag 8 september 2020

Windmolenpark Hollandse Kust (zuid) - Onderbouw voor offshore platform Alpha geïnstalleerd op de zeebodem


De onderbouw (jacket) van TenneT’s transformatorstation voor het windmolenpark Hollandse Kust (zuid) is voor de kust van Katwijk op de zeebodem geplaatst. Het zwaargewicht van 3200 ton is zaterdag 5 september 2020 door het grootste kraanschip van de wereld - de Sleipnir - naar haar plek gevaren, op de zeebodem geplaatst en verder geïnstalleerd. 

Het jacket is 29 meter lang, 20 meter breed en 46 meter hoog. Het vormt het fundament voor het eerste van twee transformatorstations (Alpha en Beta) voor het windmolenpark Hollandse Kust (zuid). De twee 220 kV zeekabels die de stroom van de windparken aan land brengen worden de komende maanden aangesloten op het Alpha jacket. In 2021 wordt de bovenbouw, het transformatorstation zelf, op de jacket gehesen. Het platform op zee wordt eind 2021 in gebruik genomen. Vattenfall -dat de windparken van Hollandse Kust (zuid) realiseert- gebruikt de Alpha en Beta transformatorstations op zee om de windparken aan te sluiten op het hoogspanningsnet van TenneT.
Bron: TenneT.

Plaatsing van jacket voor Alpha transformatorstation van TenneT (1) - Bron: TenneT.

Plaatsing van jacket voor transformatorplatform Alpha van TenneT (2) - Bron: TenneT.

De netaansluiting voor Windpark Hollandse Kust (zuid) ligt 22 kilometer uit de kust en zal bestaan uit twee transformatorplatforms (Alpha en Beta) met een capaciteit van elk 700 MW


Plaatsing van jacket voor transformatorplatform Alpha van TenneT (2) - Bron: TenneT.

Jacket en topside van Alpha transformatorstation voor windmolenpark Hollandse Kust Zuid (Platform Beta)
Huidige positie: Sleipnir

donderdag 3 september 2020

Sleipnir, het grootste en sterkste kraanschip ter wereld



De eerste reis van de Sleipnir van Singapore naar Gibraltar. De Sleipnir is een semi-afzinkbaar kraanschip van de volgende generatie. Het schip is 220 meter lang en 102 meter breed en daarmee het grootste en sterkste kraanschip ter wereld. Het schip heeft twee kranen aan boord die elk 10.000 ton kunnen hijsen. Dat betekent dat de Sleipnir twee Eiffeltorens kan hijsen, één op elke kraan! Het is het eerste kraanschip dat vaart op dual fuel, Low sulphur Marine Gas Oil (MGO) en Liquified Natural gas (LNG) voor gebieden met verschillende milieueisen. Naast een bioscoop, sauna, sportfaciliteiten en relaxruimtes is er plaats voor 400 bemanningsleden.

De Sleipnir overtreft het reuzenrad
 van Londen in hoogte

Huidige positie: Sleipnir
Voor de kust bij Katwijk: Sleipnir installeert HKZ AlphaJacket