woensdag 23 december 2020

Ravage op ONE Apus na verlies van containers

Het containerschip ONE Apus kwam 8 december 2020 aan in de haven van Kobe (Japan), na een achtdaagse tocht vanuit het midden van de Stille Oceaan, waar het tijdens een storm bijna 2.000 containers verloor. De eigenaren van het containerschip ONE Apus bevestigen dat het schip 1.816 containers overboord heeft verloren toen het te maken kreeg met zwaar weer op maandag 30 november 2020. De ‘ONE Apus’, een schip van 364 meter lang dat vaart onder Japanse vlag, was geladen met 14.000 containers via de Stille Oceaan onderweg van Yantian (China) naar Californië (VS).

Meer dan zestig van die overboord geslagen containers bevatten een ‘gevaarlijke lading’. Het gaat om 54 containers met vuurwerk, acht met batterijen en twee met vloeibare ethanol. Verwacht wordt dat het meer dan een maand gaat duren om alle overgebleven containers van boord te halen van de ONE Apus. Na het openen van elke container kan pas worden vastgesteld wat de uiteindelijke schade aan de lading is. De eerste schattingen bedroegen al 50 miljoen dollar.


ONE Apus in de haven van Kobe (Japan). Het vergt meer dan een maand om alle
containers van boord te halen


Zie ook video: Lossen van de containers van One Apus 


dinsdag 6 oktober 2020

Pijpenlegger Seven Vega

Scheepsbouwer Royal IHC heeft eind september uitvoerig proefgevaren met de pijpenlegger Seven Vega. Het innovatieve schip wordt binnenkort opgeleverd aan offshoreaannemer Subsea 7. Het geavanceerde pijpenleg systeem van de Seven Vega richt zich op de veiligheid van de bemanning, de operationele efficiëntie en flexibiliteit. Het systeem zal in staat zijn om complexe pijpleidingen te installeren, waaronder pijp in pijp systemen en electrical heating systemen in waterdiepten tot 3000 meter.

   


 

Huidige positie: Seven Vega

zondag 4 oktober 2020

Pioneering Spirit installeert de Johan Sverdrup DP topsides

 
De Pioneering Spirit heeft de zwaarste installatie ooit uitgevoerd in een enkele lift. Op 2 juni 2018 installeerde de Pioneering Spirit de topsides van het 22.000 ton wegende Drilling Platform voor de Johan Sverdrup-ontwikkeling van Equinor op het Noorse continentaal plat. Dit was de eerste platforminstallatie die het schip uitvoerde.

Zie ook:

donderdag 1 oktober 2020

dinsdag 8 september 2020

Windmolenpark Hollandse Kust (zuid) - Onderbouw voor offshore platform Alpha geïnstalleerd op de zeebodem


De onderbouw (jacket) van TenneT’s transformatorstation voor het windmolenpark Hollandse Kust (zuid) is voor de kust van Katwijk op de zeebodem geplaatst. Het zwaargewicht van 3200 ton is zaterdag 5 september 2020 door het grootste kraanschip van de wereld - de Sleipnir - naar haar plek gevaren, op de zeebodem geplaatst en verder geïnstalleerd. 

Het jacket is 29 meter lang, 20 meter breed en 46 meter hoog. Het vormt het fundament voor het eerste van twee transformatorstations (Alpha en Beta) voor het windmolenpark Hollandse Kust (zuid). De twee 220 kV zeekabels die de stroom van de windparken aan land brengen worden de komende maanden aangesloten op het Alpha jacket. In 2021 wordt de bovenbouw, het transformatorstation zelf, op de jacket gehesen. Het platform op zee wordt eind 2021 in gebruik genomen. Vattenfall -dat de windparken van Hollandse Kust (zuid) realiseert- gebruikt de Alpha en Beta transformatorstations op zee om de windparken aan te sluiten op het hoogspanningsnet van TenneT.
Bron: TenneT.

Plaatsing van jacket voor Alpha transformatorstation van TenneT (1) - Bron: TenneT.

Plaatsing van jacket voor transformatorplatform Alpha van TenneT (2) - Bron: TenneT.

De netaansluiting voor Windpark Hollandse Kust (zuid) ligt 22 kilometer uit de kust en zal bestaan uit twee transformatorplatforms (Alpha en Beta) met een capaciteit van elk 700 MW


Plaatsing van jacket voor transformatorplatform Alpha van TenneT (2) - Bron: TenneT.

Jacket en topside van Alpha transformatorstation voor windmolenpark Hollandse Kust Zuid (Platform Beta)
Huidige positie: Sleipnir

donderdag 3 september 2020

Sleipnir, het grootste en sterkste kraanschip ter wereld



De eerste reis van de Sleipnir van Singapore naar Gibraltar. De Sleipnir is een semi-afzinkbaar kraanschip van de volgende generatie. Het schip is 220 meter lang en 102 meter breed en daarmee het grootste en sterkste kraanschip ter wereld. Het schip heeft twee kranen aan boord die elk 10.000 ton kunnen hijsen. Dat betekent dat de Sleipnir twee Eiffeltorens kan hijsen, één op elke kraan! Het is het eerste kraanschip dat vaart op dual fuel, Low sulphur Marine Gas Oil (MGO) en Liquified Natural gas (LNG) voor gebieden met verschillende milieueisen. Naast een bioscoop, sauna, sportfaciliteiten en relaxruimtes is er plaats voor 400 bemanningsleden.

De Sleipnir overtreft het reuzenrad
 van Londen in hoogte

Huidige positie: Sleipnir
Voor de kust bij Katwijk: Sleipnir installeert HKZ AlphaJacket